perjantai 2. maaliskuuta 2012

Hauskoja huomioita!

1. Ilmeisin on tämä "vääränpuoleinen" liikenne. Siis sitä ei meinaa vieläkään sisäistää, että kuski istuu väärällä puolella autoa ja muutenkin koko liikenne toimii ihan eri tavalla. Tämä erilainen liikenne vaikuttaa myös moniin muihin asioihin nimittäin
--> on todella vaikea hahmottaa mistä suunnasta bussi tulee. Siis kummalla puolella tietä pitäsi seisoa odottamassa bussia. Olin matkalla Belfastiin bussilla ja seisoskelin lahjakkaasti tien väärällä puolella. On se niin hankalaa!
--> ajattelin olevani jatkuvasti muiden tiellä, kun kävelen yliopiston käytävillä. Oli aika valaisevaa, kun itävaltalainen kaverini kertoi sen johtuvan siitä, että ihmiset täällä kävelevät eri puolella käytävää, mihin suomalaisittain on tottunut, juurikin tuon liikennejärjestelmän vuoksi. Niin outoa! Eli siis, periaatteessa kävelen käytävillä jatkuvasti vastavirtaan..
--> Virallisissa kattauksissa kaikki vasemmalla puolella oleva on sinun! Eli siis älä varasta oikealla puolella istuvan leipälautasta, kuten minä tein..

2. Hissit puhuvat! Kyllä vain, ne kertovat kaiken, mitä aikovat seuraavaksi tehdä. "Doors open, floor B, Doors closes". Ja kaikissa hisseissä on se sama robottimainen naisääni.

3. Kotona Suomessa on kuulemma aikamoiset pakkaset ja luntakin ihan kivasti - täällä leikattiin eilen taas ylipitkäksi kasvanut nurmikko.

4. En tiedä miksi, mutta täällä pelätään ihan hirveästi tulipaloja! Paloturvallisuudesta on paasattu aivan uskomattoman paljon. Lisäksi palohälyttimiä testataan USEIN ja meitä hyppyytetään ulos jatkuvasti paloharjoitusten vuoksi. Tärkeäähän se on, että paloturvallisuus asiat on kunnossa, mutta nyt se on lähinnä vitsi, kun hälyttimet soivat yhtä mittaa. Oikean tulipalon sattuessa kaikki ajattelisivat sen olevan taas vain yksi harjoitus.

4. Paikallinen muoti on hyvin omintakainen. Tytöt käyttävät mielettömästi meikkiä (erityisesti poskipunaa!) ja aika mielenkiintoisia vaateyhdistelmiä. Muotiakin silmiin pistävämpää on se, että tyypit kulkevat täällä shortseissa ja kesäkengissä. Minä ja muut vaihtarit palellaan talvitakeissammekin.

5. Paikallisten leppoisuus ja avuliaisuus. Kaikki ovat todella mukavia ja auttavaisia. Tuntuu mukavalta, kun kaupantäti huikkaa kassalta: "Hey sweety!". Ja jos näytät olevasi edes hiukan hukassa joku tulee melko varmasti kysymään josko tarvit apua jossakin. Erityinen kiitos kuuluu juna-asemilla työskenteleville henkilöille. Tulin yhtenä iltana balettitunnilta Belfastista ja minulle kerrottiin ainakin kolmesti, minne laiturille minun on mentävä odottamaan ja milloin minun on vaihdettava junaa.

6. Pyörätuolia käyttävät henkilöt on otettu joka paikassa (yliopistolla, busseissa, kaupoissa, kahviloissa, junissa yms.) aivan mielettömän hyvin huomioon. Mahtavaa! Esimerkiksi jokainen ovi yliopistolla avataan painikkeesta, jota pyörätuolilla liikkuvakin henkilö pystyy helposti painaa ja luentosalitkin on suunniteltu todella hyvin. Tässä asiassa Suomalaiset voisivat ottaa kyllä paljon mallia täkäläisistä. Kiinnitin asiaan vain huomiota, kun vertasin tilannetta Jyväskylän yliopistoon.. Taitaa Jyväskylä hävitä tässä asiassa sata-nolla Ulsterille.

7. Univormut. Katukuvassa huomaa tietenkin parhaiten koululaisten koulupuvut. Balettikavereilleni kerroin, että Suomessa ei käytetä ollenkaan koulupukuja ja he olivat ihmeissään. Minua huvitti, kun yksi kysyi pitääkö meillä olla sitten joka päivä uudet vaatteet, vai voiko samoja vaatteita käyttää kahdesta. Aika hauska kysymys, mutta toisaalta ihan ymmärrettävää. Jos on nimittäin koko elämänsä pitänyt koulupukua, niin olisihan se varmaan aika hankalaa kuvitella menevänsä kouluun käyttäen tavallisia arkivaatteita. Koulupukujen lisäksi  eri ammattien edustajilla näyttää olevan lähes poikkeuksetta jonkinlainen virka-asu. Siis paljon yleisemmin kuin Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti